mandag den 7. december 2015

De 10 vigtigste sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde med garn


Den overskrift fangede mit indre, da jeg tilfældigt faldt over Dorte's blog Min anden side.


De sidste 2 år har jeg selv haft en personlig kamp. En kamp med stress, angst, depression, nedsat selvværd mm. Efterfølger af flere år hvor jeg på ingen måde tog hensyn til mig selv. Levede i overhalingsbanen med 220 km/t som alenemor efter drengenes far døde, selvstændig vognmand og en mani med at kaste ALT for mange bolde op i luften på samme tid...
Da jeg pludselig fik tid til mig selv knækkede filmen. Alt ramlede sammen. Jeg kunne ingenting! Jo, jeg kunne hækle... Derfor skrev jeg til Dorte om jeg måtte dele denne med jer, for jeg er ikke i tvivl om at sammen med mine drenge (store som små) er hækling det der har fået mig tilbage på rette kurs...


Artiklen stammer oprindeligt fra lionbrand.com, skrevet af blogger og forfatter Kathryn Vercillo der er ekspert i at bruge håndarbejde til at helbrede, efter at have forsket i emnet til sin bog "Hækling reddede mit liv".

Garn helbreder! Hvad enten du foretrækker pinde eller nåle eller en kombination af begge, kan håndarbejde lindre din krop og reparere dit sind. Beviser har vist dette i årtier, og ny forskning bekræfter det med videnskab. Fordelene som folk rapporterer er tilsyneladende endeløse. Her er de 10 bedste sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde med garn..

1. Strik og hækling lindrer depression
Lettelse af depression er langt den mest rapporterede og studerede fordel ved hækling og strik. Gentagelserne i håndarbejdet har vist sig at frigive serotonin, et naturligt anti-depressiv. CNN har for nylig rapporteret, at 81% af 3.500 strikkere med depression, er lykkeligere efter strikning. Og mere end halvdelen af deltagerne rapporterede at de var "meget lykkelige". Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal af Occupational Therapy.

2. Håndarbejde reducerer angst
Håndarbejde med garn hjælper ved forskellige former for angst. Den holder din hænder travle og sindet fokuseret, så du kan deltage i undervisning eller begivenheder, selv når du har social angst. Det bringer det indre sind til et roligere sted når du skal håndtere angst tanker. De gentagende tællerier, har endda vist sig at tjene som et produktivt udløb for mennesker med OCD og spiseforstyrelser. Et Amerikansk Håndarbejds Råd rapporterer om en undersøgelse, der viste at næsten 3/4 af kvinder med anoreksi, fandt strikning beroligende og angstdæmpende.

3. Projekter opbygger selvtillid
Lavt selvværd har en lang række negative sundhedsmæssige bivirkninger. Håndarbejde hjælper med at opbygge selvværd ved at:

 • Opbygge nye færdigheder
 • Tillade håndarbejderen at føle sig produktiv
 • Tilføre en nyttig måde at give til andre
 • Skabe skønhed gennem selvudfoldelse

Noget så simpelt som at visualisere, arbejde på og til sidst færdiggøre et projekt, kan gøre at du får det bedre med dig selv. Dette har hjulpet folk med alt fra at håndtere frygten for arbejdsløshed og på at få styrken til at forlade et voldeligt forhold.

4. Håndarbejde kan reducere eller udskyde demens
Flere undersøgelser har vist, at strikning og hækling kan udskyde aldersrelateret hukommelsestab. Håndarbejde kan også være beroligende for de mennesker, der allerede oplever tegn på demens. For nylig har forskeren Yonas Geda, MD, en neurolog på Mayo Clinic, gennemført en undersøgelse som viste at strikning er neuroprotektiv og kan reducere demens med op til 50%.

5. Strik eller hækl dig igennem søvnløshed
Søvnløshed er en forfærdelig følelse. Du er træt, men du kan ikke sove, og så bliver du fustreret over at du ikke kan sove, hvilket bare gør det endnu sværere at sove. Håndarbejde med garn kommer dig til undsætning! Fokusér på et blødt, beroligende, let, gentagende hæklet eller strikket projekt, og din krop og sind kan ofte gå så langt ned i gear, at du bliver klar til at sove. "Stitchlinks", en britisk organisation, der forsker i fordelene ved strikning, rapporterer at en undersøgelse foretaget af professor Herbert Benson fra Mind/Body Medical Institute viste, at 100% af patienterne med søvnløshed oplevede forbedret søvn, og at 90% var i stand til at fjerne medicin, vha. et forløb der indeholdt strikning.

6. Afslapning reducerer irritabilitet og rastløshed
Vi har fornylig delt hvordan du kan finde vej ud af kabine-feber. Hækling og strikning kan hjælpe dig igennem enhver situation hvor du føler dig gnaven, rastløs, fustreret eller keder dig. Denne positive form for udløb, bevarer dine relationer og holder dit humør afbalanceret.

7. Håndarbejde som bøn
Bøn har vist sig at have en bred vifte af sundhedsmæssige fordele. Hækling og strikning kan bruges som en del af din bøn proces.

8. Håndarbejde med garn bygger fællesskaber
Ligegyldigt hvilket sundhedsproblem du har med at gøre, hjælper det at have et fællesskab at støtte dig til. Der er så mange måder at hækling og strikning skaber fællesskaber:

 • Gennem lokale strikke- og hækleklubber
 • Ved garnmesser og relaterede begivenheder
 • Uformelt gennem forbindelser i garn butikker
 • I de mange online håndarbejds fællesskaber
 • Gennem en følelse af at være bundet til generationerne før og efter os

9. Håndarbejde hjælper med bearbejdning af sorg
Tab er en forfærdelig ting og ingen af os undslipper det. I perioder med dyb sorg kan det synes umuligt, at du nogensinde vil være i stand til at fungere normalt igen. Du hopper i din pyjamas og bor i din seng og føler det som om at verden er kommet til ende. Hækling og strikning kan være en af de mest beroligende ting i denne periode. Det er noget du kan foretage dig uden en masse udgifter eller kræfter. Det er noget du kan gøre i små bidder, når du har energien. Det kan for et øjeblik fjerne dine tanker fra dine smerter. Teksturer og garnfarver, varmen fra det projekt du er ved at lave, og den smukke op/ned bevægelse af sting på sting får dig en dag tættere på at få det godt igen.

10. Stressreducerende fordele ved håndarbejde med garn
Stress er et af vores største sundhedsproblemer. Ulemperne ved stress spænder fra migræne og træthed til hjertesvigt og tidlig hukommelsestab. At reducere stress, reducerer sygdom. Det at bruge strikning eller hækling som meditation, kan være en daglig måde at minimere virkningerne af stress i dit liv.

***

Artiklen findes i sin oprindelige form HER

En stor tak til Dorte med bloggen minandenside for jeg måtte dele hendes oversættelse af artiklen.

3 kommentarer:

 1. Tak for den spændende artikel. Tja - vi ved det jo godt - alle os der strikker og hækler - men godt at se det på tryk og vide, at der også er forsket i det. TAK

  SvarSlet
 2. Fin artikel. Alle os der elsker vores håndarbejde ved jo godt at det har en gavnlig effekt, men det er alligevel utroligt at se det på skrift.
  Tit er det svært at slippe det man er i gang med, og jeg finder mig selv stående ved kanten af køkkebordet med strikkepindene. Det må da være fordi jeg trænger :-)
  Dejligt at du har fundet din vej gennem garnet, og du gør det jo altid med utrolig flotte resultater. Så selvfølgelig bliver man bedre tilpas.

  SvarSlet
 3. Dejligt at se, nogen har skrevet om den erfaring, man selv har gjort sig.
  Jeg har tilbage i 2003/04 været alvorlig ramt af stress, og dengang blev min vej tilbage havearbejde og lidt strikning.
  I 2011 blev jeg ramt af en depression og min vej ud blev med psykologens hjælp håndarbejdet og i særdeleshed hækling, som jeg ellers ikke tidligere har gjort ret meget i :)
  Nu kan jeg nærmest ikke fungere, hvis jeg ikke har gang i et hækletøj :)

  SvarSlet


Elsker kommentarer så læg endelig en hilsen :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...