fredag den 30. maj 2014

Vi har fået kyllinger

I hønsehuset lyder der små pip dagen lang nu. Stor lykke, for jeg havde næsten opgivet igen i år...


Siden påske har jeg søgt nettet tyndt for daggamle kyllinger fra store gule orpington. Havde fået lavet flere aftaler sidste år, men ingen havde haft held med befrugtningen af æg i år. Tirsdag aften var de der pludselig og jeg følte en boblende glæde langt ned i maven. Greb telefonen og fik fat i en ældre herre. Jo jo da, han havde dem endnu, da de først blev udklækket onsdag.
Drengene og jeg ankom med sommerfugle i maven og papkassen under armen onsdag eftermiddag på aftalt adresse. Skuffen i rugemaskinen blev åbnet og en blanding af både tørre og våde kyllinger kom til syne sammen med kyllinger der stadig kæmpede med at få hul på æggeskallen, samt dem der havde kæmpet sig halvt ud af skallerne. Det måtte siges at være daggamle kyllinger :o)


Her hjemme i hønsehuset havde jeg bygget et primitivt bur af 4 brædder og 10 meter kyllingenet. Vores skrukhøne lå som intet var hændt i halmbunken og lod som om hun rugede - på ingenting... Intet anende om hvor travlt hun ville få det øjeblikket efter..

Hun fandt sig i at blive flyttet og heldigvis fandt hun sig også i at jeg puttede 10 små, pippende dunklumper ind under hende. Hun er så nem - og hun er så stolt en hønemor.


Vores anden gamle høne har gået og småskrukket lidt mens hun har gået i haven. De små kyllinger var meget interessante og i morges kunne hun ikke stå for dem længere. Hun lagde sig pænt uden for den lille kyllingegård og bare kiggede. Ville ikke ud i haven, ikke spise, ingenting andet end at studere de små duntotter. I eftermiddags tog jeg chancen og satte hende ind, med det resultat at de små kyllinger nu har to mødre.


Nu får de små pus lov at være i kyllingegården, indtil de er store nok til ikke at være krageføde længere. Kragerne har desværre bygget rede i træet over hønsehuset, og de ser gerne at kunne servere små kyllinger for deres unger. Men de kan tro om, kan de! Med to hønemødre, mig som madmor og kyllingegårds-byggemester må de finde aftensmaden et andet sted. Et er at de stjæler vores æg, men de får ikke lov at rende med kyllingerne også... BASTA!

15 kommentarer:

 1. Jeg sidder med et stort smil, sat fast i hvert øreflip :-) Hvor er det en dejlig fortælling og jeg levede helt ind i den :-)
  Vi har fået nye kyllinger i dag, dog er de 18 uger. Vores de gamle blev snuppet af Mikkel og nu har vi valgt nogle som er nemme og skal være i bur, så de ikke får samme uheldige tur :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Æv med Mikkel ræv.. Han er heller ikke særlig populær her på matriklen efter han rendte med Egon og Karla, men hvor skønt at I har fundet nye. De er svære at undvære når man først har haft høns en gang :o)

   Slet
 2. Hvor er de søde. Og sikke en skøn historie om hvordan I fik dem :)

  Kh. Linette

  SvarSlet
 3. Synes bestemt heller ikke om tanken om krageføde, men er tryg ved tanken om hele 3 mødre! Heldige L-inger!

  Hvor er de........ små! Nuttede, dunede og... små! Sikke en omgang pip der må lyde.

  Vi har fået unger, dvs morfugl og farfugl har, i den ene redekasse på siden af huset. Det er vist små mejser - de er i hvert fald smukke og sikke de kan synge højt - med stor underholdningsværdi for katten i huset - som dog må nøjes med at kigge på på den anden side af vinduet. Heller intet mellemmåltid der! :-D

  Tillykke mormor! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle :o)

   Godt der er vindue mellem kat og fugleunger. Vi har også mange fugle i haven - og 2 gamle katte. De synes dog at det er meget nemmere at spise af madskålen frem for at skulle fange føden selv - ingen klager fra mig ;o)

   Slet
 4. Åh altså det er da ren idyl, håber alt går godt. De er da bare så super nuttede, store som små. Hjertelig tillykke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Susanne :o)

   Ja det er ren Morten Kock idyl her ude på landet - og hold nu op hvor jeg nyder det ;o)

   Slet
 5. Hvor dejligt :) Jeg har også søgt oppe og nede for at finde orpington kyllinger, men alle jeg har haft kontakt til, melder om ubefrugtede æg. Hvis du tror herren med kyllingerne er interesseret i at sælge flere, er jeg meget interesseret. Jeg har også forsøgt at kontakte nogle du anbefalede sidste år, men desværre uden held.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er næsten nemmere at finde nålen i høstakken ;o)

   Jeg vil ikke offentliggøre telefonnr her på siden men send mig en mail: lisehalager(a)os.dk så får du kontaktoplysningerne. Han havde mange, men ved selvfølgelig ikke hvor mange købere han havde - det er forsøget værd :o)

   Slet
 6. Aiii hvor er de bare kære :-)
  Kh Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. De er bare super kære.. Sådanne dyrebørn kryber lige i hjertet :o)

   Slet
 7. Heldige kyllinger hele tre hønemødre:) vi havde i en årrække også Orpington og faktisk en del kyllinger men det var også ret arbejdskrævende så vi opgav det efter nogle år, men det er utrolig dejligt når der er små pip fra hønsehuset, Held og lykke med dem.
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva.

   Som sagt havde jeg næsten opgivet og overvejede en anden race - men der er nu noget helt specielt ved de gule orpington. Glad for jeg ikke skulle ud og finde alternativer, for jeg ville ikke ane hvad race vi så skulle have... :o)

   Slet
 8. Nåå hvor er de kære. Her har vi også fået små ...i form af to skønne mopshvalpe. Ganske uventet, men til stor glæde ;O) Kh Helle

  SvarSlet


Elsker kommentarer så læg endelig en hilsen :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...