søndag den 28. juni 2015

Staudehaven i en duft af roser


Netop nu bliver man mødt af en duft af roser, når man begiver sig ind i staudehaven. Og netop lige der under rosenbuen, har jeg nok tilbragt de allerfleste af mine stillesiddende timer i haven.


Jeg ved ikke hvad rosen hedder, men dens livsglæde er ikke til at tage fejl af.. Tror den vokser flere meter om året. Den er plantet (på billedet her over) til venstre for bænken, og har indtaget både bøgehækken på modsatte side, grantræerne bag ved og på bagsiden af plankeværket ser her sådan ud:I hjørnet af staudehaven står en pil og danner tag over to af indgangene til haven. Den blev plantet for 14 år siden, og jeg har ikke set den så stor andre steder. De fleste klipper kronen i form - jeg nøjes med at klippe de grene der hænger i vejen.


Under pilen hænger en kurv der skiller ad bare man kigger på den.. Den får lov at hænge lidt endnu, men er blevet foret med en plastikpose, så jord og blomster ikke skvatter ned i hovedet på de storkenæb der står i bunden af beddet. Det er også her i staudehaven mit lille drivhus står. I torsdags blev der taget en masse billeder her inde, da det skal være med i en ny drivhusbog der udkommer fra Politikens forlag i marts måned 2016. Jeg glæder mig meget til at se hvad fotografen fangede med sit kamera, og til at fordybe mig i bogen. Den bliver lærerig, og fyldt med god inspiration til både nybegynderen, selvbyggeren og drivhusnørden, samt os der står midt i mellem..Jeg opdagede denne rose, hvor edderkoppemor havde tydeligvis havde sluppet hele sit afkom løs. Til stor glæde for vagtlerne i drivhuset, blev rosen klippet af og smidt ind på gulvet. I løbet af få minutter var alle de små edderkopper endt som et festmåltid i vagtlernes maver.
Vi har 3 vagtler i drivhuset - den ene har 4 små æg hun ligger og ruger på. Mere om dem og drivhuset i indlægget i morgen.


Og jo selvfølgelig var der andre der skulle holde øje med hvad jeg lavede med det der kamera.. Her vores kyllinger fra april og vores gamle kat.


Og hende her der tror, at hvis man stikker hovedet i jorden lige som strudsen, bliver man ikke opdaget :o)
Har du lyst til at se mere fra staudehaven, kan du bl.a. se indlægget HER fra juli måned sidste år, hvor billedet ovenover stammer fra. Der var buksbomhækken nyklippet... Det skal jeg snart ha gjort igen.. Måske snart for sidste gang, da jeg har måtte konstatere at min boksbom desværre er blevet angrebet af svamp. Kunne tude over det, men hvad hjælper det... Foreløbig er det " kun" et enkelt hjørne der er svært angrebet, og så er der kommet et par små døde pletter andre steder. Den ene forfatter til ovennævnte drivhusbog, har oplevet at en buksbomhæk er begyndt at skyde igen, efter at ha været angrebet af svampen. Jeg håber så inderligt at det samme kunne ske her.
Men hvis de skal op, vil der gå nogle år før haven her ligner sig selv igen - overvejer stadig hvad jeg evt. skal plante som erstatning, men der hersker ingen tvivl om at der igen skal være de små hække som nu, der kan indramme blomsterbedene og danne smukke silhuetter når sneen daler om vinteren...

17 kommentarer:

 1. Det er simpelthen en af de smukkeste og hyggligste haver jeg længe har set .......jeg nyde at læse din Blog , særligt når det handler om dine høns .......har stadig din begyndelse med dem i min hukommelse ☺
  Kærlige Hilsen fra sydtyskland.
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Dorte <3
   Ja de kære dyr har skabt mange problemer - men også rigtig mange skønne øjeblikke i haven. Jeg har til truet dem med både bål og brand, samt en indhegnet hønsegård størrelse meget lille, men de ligner nogen der ikke tror på mig over en dørtærskel :o).. Nænner det heller ikke - men fortæl ikke det til hønsene ;o)

   Slet
  2. Du er nu også gode ved dem ☺ jeg mener at kan huske at du har reddet dem for en dræberræv ☺

   Slet
  3. Hmm.. Mon ikke det er historien om ællingerne jeg reddede fra en gyllebeholder du tænker på..?
   http://halager.blogspot.dk/2013/06/llinge-redningsaktion-lov-mig-ikke-at.html
   Eller måske hønemor under parablyen.. :o)
   Jo de kære dyr har det godt - det skal de også have. Men hvor har jeg dog lavet mange åndsvage kunststykker for de skøre kræ :D

   Slet
 2. Jeg håber for din buxbom :-) Jeg fjernede selv et par buxbomkugler i vinters, men lod et par som ikke var så angrebet stå og de er faktisk ret fine nu. Jeg har også læst i en svensk artikel at der er mulighed for at planterne kan komme sig igen.
  Der ser forrygende ud i din staudehave og roserne ved bænken er helt fortryllende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Ja jeg håber også.. Tvivler på at det svært angrebne hjørne kommer sig, men de mindre pletter - måske. Åh det ville være så pokkers ærgeligt :o(

   Slet
 3. Jeg skulle lige til at skrive det samme som Lisbeth ovenfor. Min store buksbom, som danner ende for en række små, var sandsynligvis angrebet sidste år. Den så i hvert fald skidt ud. I år er der intet, og jeg har intet gjort for det. Pøj med dine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak.. Jeg håber så meget at det bliver ved de små pletter, så kun hjørnet skal skiftes :o)

   Slet
 4. Det er dog ufattelig smukt i din have, er lige ved at dåne af begejstring........åhhhhh jeg ville jeg ønske at der så sådan ud i min have. Håber at dine buskbom overlever, det skal de....håber det bedste. Her er masser af inspiration at hente fra din smukke have, kan godt forstå at du nyder det :-), kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sådan ud i din have Margit..? Jeg sidder og savler hver gang du laver indlæg, og har fået overtalt mand og børn til vi skal forbi dig, hvis vi en dag kommer gennem Jylland. Du har et fantastisk sted, som jeg glæder mig vildt til at besøge <3

   Slet
 5. Armen altså - hvor er det bare en smuk have du har! Knus Nina

  SvarSlet
 6. Skøn og dejlig hyggelig have. Så dejlig at opleve - jeg må desværre nøjes med skærmoplevelsen.
  Ærgerligt med svamp i din buskbom.

  SvarSlet
 7. Hvor er jeres have helt fantastisk. Skønne billeder og imponerende motiver 😉

  SvarSlet
 8. Det er altså virkelig en fantastisk have.
  Skønne skønne billeder.

  Kh. Linette

  SvarSlet


Elsker kommentarer så læg endelig en hilsen :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...